Versi di Luce 2025. Premi Quijote de la FICC. Festival Internazionale de cinema poesia
El Festival Versi di Luce 2024 va ser una experiència inoblidable. Al costat dels meus companys del jurat del premi Quixot, Atle i Renato, vam tenir l’oportunitat de veure una selecció de llargmetratges i curtmetratges que exploraven la relació entre el llenguatge poètic i el cinematogràfic. Cada obra oferia la seva pròpia visió poètica, proposant temes, reflexions i formes de realització que ens van mantenir en constant diàleg.
Les projeccions van succeir entre les ciutats mil·lenàries de Mòdica i Gela, la calidesa de la gent i la seva particular mirada banyada pel sol sicilià van enriquir cada moment. Fins i tot en les activitats paral·leles, com en la projecció d’un curt realitzat per estudiants, va ser evident que Sicília té un vincle especial amb la poesia, que es viu i es transmet amb passió.
Les taules que compartim durant els nostres menjars van ser un altre espai per a l’intercanvi d’idees. Mentre gaudíem del menjar i el vi, les converses giraven entorn del cinema i l’art, i els debats s’allargaven tant com les sobretaules, una evidencia de com l’art es nodreix d’aquests moments de trobada i reflexió compartida.
Sobre la pel·lícula guanyadora del Premi Quijote de la Federació Internacional de Cineclubs:
“Tre donne, di Sylvia Plath” de Francesca Lolli i Bruno Bigoni
Entre les obres presentades, “Tre donne, di Sylvia Plath” va destacar com un exemple brillant del que pot ser el cinema-poesia. El film no era una simple representació visual dels versos de Plath, sinó un diàleg constant entre text i imatge que enriquia l’obra de l’autora americana, expandint els versos, atorgant-los noves dimensions i resignificant-los en afegir capes de profunditat i de contemporaneïtat que mantenien viva l’essència de l’autora.
La veu poètica de Plath s’encarnava en dones reals, alternant entre l’anglès i l’italià, un recurs que no sols actualitzava els textos, sinó que els acostava a escenaris més concrets. L’obra aborda amb honestedat i sensibilitat temeis com la feminitat, el gènere, la maternitat i el dol, desenvolupant aquestes qüestions amb una perspectiva íntima i universal al mateix temps.
Visualment, la pel·lícula estava exquisidament treballada, les imatges pensaven i sentien, aconseguint que el llenguatge cinematogràfic es convertís en una extensió natural de la poesia.
Anna Lati. Cineclub Cinema del Diable de Martorell
L'entrada Crònica de l’Anna Lati del seu pas pel Festival Versi di Luce (Sicilia – Itàlia) ha aparegut primer a Federació Catalana de Cineclubs.
T’imagines tenir a la Chenoa, Manel, Abba, Nathy Peluso i La Gossa Sorda en un mateix escenari?
Doncs no els tindràs. Però sí que et portem aquesta proposta amb 3 concerts de versions per passar unes quantes hores gaudint de música en directe al teatre de l’Espiga de Les Corts.
Iniciarem la nit amb el Roger Vilà fent unes versions de proximitat amb la guitarra. Serà ell mateix que en els canvis ens farà de mestre de cerimònies i, per tant, qui presentarà al primer duo de la nit: Irene Miras i Juan Ise. Que ens faran ballar i gaudir a parts iguals abans de donar pas als Underhead Covers, amb qui cantarem a ple pulmó i ballarem fins a netejar tota la pista.
Com sempre tindrem menjar i beguda al bar a preus populars obert des d’una hora abans que comenci l’esdeveniment, és a dir des de les 18:30h.
Apunteu el dia 25 de gener a la vostra agenda ja! Ens veiem!
Ja podeu aconseguir les vostres entrades Aquí.
Arriba al nostre escenari «Toc Toc», una comèdia que et farà riure fins a plorar!
Sis personatges amb trastorns obsessius-compulsius (TOC) es troben a la consulta d’un psiquiatre… Comença així una situació hilarant plena de malentesos, confessions inesperades i un munt d’humor.
No et perdis aquesta obra que ha triomfat a tot arreu i que ara arriba al nostre teatre. Vine a gaudir d’una nit de rialles i diversió!
L’obra té una durada de 140mins (inclòs un entreacte).
Ja et pots fer amb les teves entrades Aquí.