totop

3interCat

Xarxa iWith.org










INFORMA'T :

iwith.org





Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Proves d'anellament

Proves d'anellament

L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2024 en les dates següents:

- dissabte 21 de desembre 2024, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin. Hora d’inici: 8:30 h.

- dimarts 17 de desembre 2024, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.

En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 9 de desembre.



Seguir llegint... Proves d'anellament

image/jpg


La Coral canta a Valls.

La Coral canta a Valls.

Fa uns mesos, la nostra Coral va ser convidada a cantar a Valls per la coral amfitriona Societat Coral l’Aroma Vallenca, amb motiu de la Trobada de tardor, que organitzen ells mateixos. Aquesta era la XXXI edició.
L’Aroma Vallenca té 150 anys de vida i és, com nosaltres, membre de la Federació de Cors de Clavé.
El concert va tenir lloc el dia 24 de novembre a la tarda, al Teatre Principal de la vila i van participar La Coral Parroquial del Pla de Santa Maria, la Societat Coral Aroma Vallenca i l’Espiga.
La nostra coral va cantar 4 peces i va participar al cant comú. Vam tenir una notable actuació, que va ser molt ben reconeguda pel públic assistent. En finalitzar el concert, els amfitrions ens van obsequiar amb un berenar/sopar elaborat per ells mateixos.
Total cordialitat entre corals amigues i un concert per recordar.


Mor en Joaquim Company, ex-president de la FCC

Mor en Joaquim Company, ex-president de la FCC

El fotògraf, fundador de l’antic Cine Club L’Hospitalet i president de la Federació Catalana de Cineclubs entre el 1986 i 1991, Joaquim Company i Prats, ha mort als 76 anys. Era fill del conegut fotògraf i fundador de l’estudi Company Fotògrafs, Joaquim Company i Torras i va ser qui va mantenir el negoci familiar situat a la plaça de l’Ajuntament a l’Hospitalet.

Joaquim Company i Prats, molt aficionat al cinema, com el seu pare, va ser l’impulsor i primer president, a l’inici de la dècada del 1980, del Cine Club L’Hospitalet. Abans havia format part d’un altre col·lectiu de foment del cinema, l’Alfha 63 i va ser el darrer president d’aquesta entitat. Més tard també seria president de la Federació Catalana de Cine-Clubs i formaria part de les activitats de la Confederación de Cineclubs del estado Español. També va ser productor i realitzador de pel·lícules pròpies que estan dipositades a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet.

Més info: Diari L’Estaca i L’H Digital

L'entrada Mor en Joaquim Company, ex-president de la FCC ha aparegut primer a Federació Catalana de Cineclubs.


130 entitats de la societat civil celebren el pas històric de posar en marxa un Sistema de ...

130 entitats de la societat civil celebren el pas històric de posar en marxa un Sistema de ...

Divendres passat, el Ministeri va publicar finalment les dades de recollida separada d'ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres de 2023. El resultat es va situar en el 41.3%, molt per sota de l'objectiu marcat per llei del 70%, la qual cosa suposa la implantació d'un Sistema de Dipòsit per a ampolles de plàstic, llaunes i brics. Les més de 130 organitzacions de la societat civil representades per l'Aliança Residu Zero i la plataforma #LeydeResiduosYa es feliciten per aquesta fita que han reclamat durant anys i posen el focus en el compliment del termini d'implantació perquè el retorn d'envasos a botigues i supermercats sigui una realitat en dos anys.


El 22 de novembre de 2026 podrem anar a les botigues i els supermercats de tota Espanya per a retornar les ampolles de plàstic, llaunes i brics d'aigües, sucs, begudes refrescants, energètiques i isotòniques i algunes begudes alcohòliques com a cerveses i facilitar que més del 90% de tots els envasos de begudes puguin tenir un reciclatge d'alta qualitat i convertir-se en nous envasos, en comptes de continuar acumulant-se en el nostre entorn i danyant el nostre medi ambient i la nostra salut. Gràcies al pas històric donat divendres passat per Teresa Ribera i la resta de responsables del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Espanya se situa a l'altura de les més de 50 regions a tot el món en les quals funciona amb èxit la pràctica de ‘retornar el casc’.
 
El resultat oficial de la recollida separada d'ampolles de plàstic de begudes de menys de tres litres en 2023 aportat pel Ministeri es va situar en el 41.3%, fent-se oficial així l'incompliment de l'objectiu del 70% que marcava l'article 59 de la Llei de Residus i Sòls Contaminats i, per tant, obligant els envasadors i supermercats a posar en marxa en el termini de dos anys un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn.
 
“Aquesta decisió significa acabar amb l'abandó diari de 35 milions d'envasos de begudes que cada dia contaminen el nostre territori. És un gran llegat de Teresa Ribera que, com a vicepresidenta tercera de la Comissió, podrà continuar treballant perquè es compleixin els objectius comunitaris de recollida separada i reciclatge d'envasos”, han reaccionat en un comunicat conjunt l'Aliança Residu Zero i les 130 entitats que conformen la plataforma #LeydeResiduosYA.
 
“Aquesta anàlisi del Ministeri, on han prevalgut la transparència, la traçabilitat i la qualitat de la documentació, rasa a la fi el debat sobre les dades reals de la recollida separada d'envasos i hauria de ser el punt de partida per a revisar totes les estadístiques de reciclatge d'envasos lleugers”, subratllen les entitats. La xifra del 41.3% confirma el rigor de les denúncies de la societat civil sobre aquest assumpte, ja que s'alinea amb el 36% que van presentar Zero Waste Europe i la pròpia Aliança Residu Zero el mes de maig passat en un informe de la consultora Eunomia, i s'allunya de l'estimació feta per part d'Ecoembes, per sobre del 70%.
 
La implantació del Sistema de Dipòsit impactarà positivament al conjunt de tota la societat, perquè és “una eina d'economia circular neta que ajudarà en la mitigació dels efectes de l'emergència climàtica i a consolidar l'aposta del nostre país per una transició ecològica real”.
 
Aquest sistema de dipòsit i retorn d'envasos, no obstant això, deixa fos la gran majoria d'envasos de vidre que es posen en el mercat, alguna cosa que les organitzacions ja van lamentar en el seu moment. Sí que podran retornar-se les ampolles reutilitzables que els comerços hauran d'oferir a partir de 2025, una quantitat molt baixa que no resol el desaprofitament de recursos de l'actual sistema. “Una vegada s'hagi implantat el Sistema de Dipòsit, ha d'incloure's de forma generalitzada els envasos de vidre per a avançar cap a la reutilització i prevenció de residus”, demanden les organitzacions socials.
 
Per a l'Aliança Residu Zero i la plataforma #LeydeResiduosYA, a partir d'ara, la prioritat del Ministeri, liderat des d'aquesta setmana per Sara Aagesen, ha de fixar-se en el compliment dels terminis marcats. “S'ha d'assegurar que puguem retornar llaunes, ampolles i brics a botigues i supermercats en el termini de dos anys a través del Sistema de Dipòsit i Retorn ja regulat en el Reial decret d'Envasos, que sigui accessible a tota la ciutadania i que serveixi per a garantir el compliment dels objectius de presència d'envasos reutilitzables en el comerç. Això ha de ser una realitat el 22 de novembre de 2026”, incideixen.
 
Què és un Sistema de Dipòsit i Retorn?
El Sistema de Dipòsit i Retorn per a envasos de begudes d'un sol ús i reutilitzables es basa a vendre aigües, cerveses, sucs, refrescos i altres begudes, que són els productes que més consumim fora de la llar, amb una petita quantitat econòmica extra que, en retornar llaunes, ampolles o brics a la botiga per a la seva correcta reutilització o reciclatge, la persona recupera íntegrament.
 
Aquesta és una pràctica que a Espanya es coneix com ‘retornar el casc’, ja que era d'ús habitual fins als anys 80, i que funciona amb èxit en 50 països i regions de tot el món que recuperen de mitjana el 90% dels envasos de begudes per a la seva reutilització i/o reciclatge en nous envasos, alhora que han solucionat el problema de la contaminació causat per llaunes, ampolles i brics.

image/jpg


L'ICO col·labora amb el projecte

L'ICO col·labora amb el projecte "Viu verd" de Viladecans



 

Durant aquest 2024 l’ICO ha estat col·laborant amb el projecte Viu verd impulsat per l’ajuntament de Viladecans i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en ser finançat per la Comissió Europea mitjançant l’instrument Europeu de Recuperació “NextgenerationEU” i la Unió Europea.

El projecte té l’objectiu de renaturalitzar la població de Viladecans seguint el pla Viladecans 3-30-300, que afronta el repte que els veïns vegin 3 arbres des de la seva llar, assolir un 30% de massa arbòria al municipi i garantir un espai verd a 300 metres de cada llar. Per fer-ho, el pla tornarà el verd al Torrent de Can Preses, augmentarà l’arbrat del municipi i els seus beneficis ecosistèmics i fomentarà la presència de biodiversitat urbana.

L’ICO col·labora en el projecte aportant la seva experiència en les actuacions relatives a l’afavoriment de la fauna urbana. Durant aquest any s’han instal·lat i s’ha fet el seguiment de 150 caixes niu per a ocells i 30 caixes niu per a rat-penats. De les caixes niu per a ocells, se’n van trobar 34 amb senyals d’ocupació. D’aquestes, es van trobar 15 caixes niu amb polls: 9 de mallerenga blava i 6 de pardal xarrec. S’ha de destacar que el 18% de les caixes niu va desaparèixer, pot ser per vandalització o per causes naturals. A més, també s’han dissenyat dos itineraris SOCC que creuen el municipi i que ja s’han dut a terme durant la primavera d’aquest any. Les dades que aportin els itineraris ens permetran fer un seguiment dels paràmetres biològics de les poblacions d’ocells del municipi.

El projecte també preveu que la població local participi en el disseny, l’execució i el seguiment del programa Viu verd. L’ICO col·labora en aquest objectiu, organitzant tallers relacionats amb els projectes Nius i Ocells dels Jardins que s’oferiran a les escoles i a la població general de Viladecans durant l’any 2025.

image/jpg


Feed RSS de notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss