totop

3interCat

Xarxa iWith.org










INFORMA'T :

iwith.org





Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Crònica d’un jurat FICC al 28è Queer Filmfest de Weiterstadt per Núria Andreu

Crònica d’un jurat FICC al 28è Queer Filmfest de Weiterstadt per Núria Andreu

A trenta minuts en tren de Frankfurt, s’hi troba el municipi de Weiterstadt. Entre palaus d’antics aristòcrates, llacs de perillosa profunditat, comerços locals i poc més de 25.000 habitants, s’hi amaga un cinema comunitari que, amb cert pragmatisme, ha estat batejat com a Kommunales Kino. Una setmana a l’any, un públic privilegiat ocupa les setanta-quatre localitats de la sala per gaudir d’una varietat de cinema queer nacional i internacional dins la programació del Queer Filmfest Weiterstadt. O això m’han explicat, ja que malauradament no hi he pogut assistir presencialment.

Passejant pels carrers de Weiterstadt a pas del Street View de Google Maps, descobreixo un poble de cases unifamiliars i carrers poc freqüentats que, contra tot pronòstic, ha sabut conservar una sala de cinema. El Kommunales Kino encarna l’esperit de cineclub: cinèfils i tècnics s’encarreguen de la gestió del dia a dia i promouen iniciatives de descentralització com el Queer Filmfest Weiterstadt amb la voluntat de portar el cinema LGTBIQ+ més enllà de les grans ciutats. Enguany, el Queer Filmfest Weiterstadt celebra la seva vint-i-vuitena edició amb grans estrenes queer de l’últim any com Crossing, de Levan Akin, Slow, de Marija Kavtaradze i Love Lies Bleeding, de Rose Glass.

La d’enguany és la primera edició en què la selecció de cinema queer de producció alemanya serà valorada per un jurat FICC. Sota la coordinació de Philipp Aubél, el jurat el conformem Alison McCloskey —des de Londres i també en línia—, gestora de projectes educatius al voltant del cinema; Carolina Rehder, estudiant de cinema a Frankfurt i becària del Kommunales Kino; i, jo mateixa, Núria Andreu Ferrer, de la Crida Edison, el cineclub jove de l’AC de Granollers. En Philipp ens explica que el festival comparteix el caliu del cinema que l’acull i que, durant la setmana, algunes de les projeccions nacionals han sigut acompanyades per membres dels equips tècnics o artístics.

En una reunió breu i resolutiva, les tres membres del jurat vam acordar per unanimitat que el Premi Don Quijote al millor llargmetratge es destinés a Reas, de Lola Arias, una coproducció argentina, alemanya i suïssa. A Reas, dones i homes trans, lesbianes i dones heterosexuals recreen escenes del seu passat com a recluses a una presó de dones. Queer tant en el contingut com en la forma, la pel·lícula és un híbrid entre documental i ficció, amb incursions en el gènere del musical, positivament inesperades. Lluny de la narrativa dramàtica i realista en què se solen relatar les històries de presó, Arias adopta un to que l’apropa al teatre postdramàtic per teixir una xarxa de personatges que s’uneixen a partir de la dissidència i formen una germandat de suport mutu a través de seqüències musicals festives. En definitiva, la pel·lícula retrata de manera innovadora com les comunitats queer poden ser un oasi d’alegria enmig de situacions desfavorables.

Vam decidir donar una Menció Especial a Baldiga: Entsichertes Herz, de Markus Stein, pel seu emotiu documental sobre la passió del fotògraf Jürgen Baldiga per les subcultures queer i el seu cru retrat sobre l’epidèmia de la SIDA a Berlín. Una atractiva barreja d’extens material d’arxiu, extractes del seu diari personal i fotografies audaces es combinen per revelar una potent història personal. El documental es posiciona en sincronia amb el discurs de l’artista sobre el desig queer i la mort digna.

Pel que fa a la secció de curtmetratges i migmetratges, vam atorgar el Premi Don Quijote a Damals Plötzlich Jetzt (Then Suddenly Now) de Mariana i Melissa Isabell Jäger. El que al principi sembla ser un drama senzill sobre la ruptura d’una parella de dues dones, acaba revelant capes més profundes, abordant alguns dels reptes que encara pateix la comunitat LGTBIQ+. Ens va agradar especialment l’ús simbòlic de l’aigua com a enllaç entre present i passat, por i coratge, per mantenir la tensió en una història que s’inicia amb un casament gai entre amics a una barca.

Així mateix, també va haver-hi un curtmetratge que vam creure que es mereixia una Menció Especial, Die Uneinsichtigen: AIDS-Aktivismus in Frankfurt de Lou Deinhart, Evi Rohde i Zoë Struif, un retrat directe de l’activisme per les víctimes de la SIDA a Frankfurt durant la dècada dels vuitanta. Realitzat amb un estil punk i capturant l’esperit de la causa activista, aborda la ignorància i els prejudicis al voltant de la recent malaltia. L’experiència queer de la SIDA es narra en paral·lel amb aquelles que sovint queden fora del relat per oferir una visió disruptiva sobre el consum de drogues i la negligència en l’atenció a les persones migrades.

L’experiència va concloure en l’entrega dels Premis Don Quijote el diumenge 3 de novembre, en un híbrid entre cerimònia en línia i presencial, davant el públic del Kommunales Kino i amb la presència de les directores del curtmetratge premiat.

Gràcies a la Federació Catalana de Cineclubs per oferir-nos als cineclubistes la possibilitat de conèixer iniciatives cinematogràfiques d’arreu del món a través dels jurats FICC. Gràcies a Philipp Aubél, per la seva agradable benvinguda, i a les meves companyes de jurat, Alison i Carolina, per compartir la passió pel debat sobre cinema.

Núria Andreu Ferrer, de la Crida Edison, el cineclub jove de l’AC de Granollers

L'entrada Crònica d’un jurat FICC al 28è Queer Filmfest de Weiterstadt per Núria Andreu ha aparegut primer a Federació Catalana de Cineclubs.


La FCC recomana: “Las tierras del cielo” de Pablo García Canga

La FCC recomana: “Las tierras del cielo” de Pablo García Canga

Soy yo, sí.
No, no lo sé…
Me acordé de ti. Me acordé de ti en el cine.
Sí, en el cine.
Fui a ver una película japonesa.
No, de hace mucho.
No sé. Pensé que te habría gustado verla.
Pensé que la película se parecía un poco a ti.
Si quieres te la cuento.
¿Quieres?

Una noche. Una ciudad. Madrid. Cinco conversaciones. Nueve personajes. Cuentan historias personales, cuentan historias inventadas y cuentan, también, una vieja historia que va de conversación en conversación. Es la historia de una vieja película japonesa. La historia de un panadero poeta y una joven que trabaja en una tienda de alimentación…

Una pel·lícula pensada per a ser projectada en cineclubs. La passió per comentar les pelis que ens agraden amb els amics. Què pot haver més cineclubista?

Festivals:

Mar 2023 / D’A Film Festival Barcelona (Spain)
Sep 2023 / Black Canvas FCC (Mexico) – Nuevos Horizontes Competition / YOUNG JURY Award
Sep 2023 / HOF International Film Festival (Germany)
Nov 2023 / Festival Internacional de Cine de Gijón FICX – Esbilla
Nov 2023 / Cineuropa (Spain) – Sección Oficial Europea
Dec 2023 / Novos Cinemas (Spain) – Latexos
May 2024 / FICIC Cosquín (Argentina) – Competencia Internacional Largometrajes
Jun 2024 / Al Este Festival (Perú) – Primera Línea

Dossier de la pel·lícula

Si estàs interessat en programar-la al teu cineclub tenim un preu més que interessant i la possibilitat d’oferir un link de visionat. Nomes per a cineclubs federats

L'entrada La FCC recomana: “Las tierras del cielo” de Pablo García Canga ha aparegut primer a Federació Catalana de Cineclubs.


Convocatòria de Jurat premi Miquel Porter i Moix dels cineclubs al Concurs de curtmetratges Julius 2024

Convocatòria de Jurat premi Miquel Porter i Moix dels cineclubs al Concurs de curtmetratges Julius 2024

El Festival Julius de Vic se celebrarà entre el dimarts 26 de novembre i el diumenge 1 de desembre i inclou el concurs de curtmetratges, sessions especials de cinema i altres activitats.

Entre el divendres 29 i el dissabte 30 es projectaran els curts participants diverses vegades (divendres vespre, dissabte matí i dissabte tarda) i el mateix dissabte al vespre es fa la gala de cloenda on es lliuren els premis.

El Julius és un concurs en què els curtmetratges han de basar-se en un tema obligatori. Al final de cada edició es dona el tema i els i les participants tenen un any per fer un curt original. El tema obligatori en què s’han basat els curts d’aquesta edició és l’obra de Francisco Ibáñez. Enguany s’han presentat 24 treballs.

El jurat podrà veure els curts prèviament a través d’un enllaç que els enviarem. La seva tasca consisteix en assistir el dissabte 30 de novembre al migdia a un dinar on es deliberarà el premi. Un cop decidit el premi, el jurat té la tarda lliure, però ens agradarà si algun membre es pot quedar a la gala de cloenda per fer el lliurament del premi al curt guanyador.

Es necessiten dos membres del jurat, el tercer serà designat pel Cineclub Vic.

Esperem les vostres candidatures abans del proper divendres 15 de novembre.

Per a més informació podeu contactar amb Sergi Calle de Vic al correu info@cineclubvic.com o bé visitar el web www.festivaljulius.com.

L'entrada Convocatòria de Jurat premi Miquel Porter i Moix dels cineclubs al Concurs de curtmetratges Julius 2024 ha aparegut primer a Federació Catalana de Cineclubs.


Stand Up benèfic per les afectades per la DANA

Stand Up benèfic per les afectades per la DANA

Des de Laku Mèdia amb l’Espiga de Les Corts hem organitzat aquesta ronda de comèdia benèfica on el 100% del recaptat anirà destinat a reparar els desastres causats per la DANA.

Els còmics i còmiques que actuaran al show seran: l’Oye Sherman, el Tomás Fuentes, la Irene Sango, el Marcel Berengué, la Núria Soler, el Bad Funny, l’Olga Camacho i el De Llanos. Tot presentat per la Laia Castelló. Els estem molt agraïts a tots ells i elles, ja que participaran de forma totalment altruista en l’esdeveniment.

També tindrem servei de bar, els beneficis del qual des de la junta de l’Espiga de Les Corts s’ha decidit que s’enviaran com a donatiu també.

A part disposem de fila 0 per si voleu col·laborar, però no podeu acudir al show.

Moltes gràcies a tots i a totes els que col·laboreu d’alguna manera i molts ànims a tota la gent afectada per aquesta catàstrofe.

Podeu comprar les vostres entrades Aquí.


Presentació del Diccionari dels mamífers del món i del Portal Vida

Presentació del Diccionari dels mamífers del món i del Portal Vida

El proper dimarts 5 de novembre es durà a terme la presentació del Diccionari dels mamífers del món i del nou Portal Vida, en un acte al Museu de Ciències Naturals de Granollers (C/ Palaudàries, 102, Granollers).

Hi intervindran F. Xavier Vila, conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers.

La presentació del Diccionari anirà a càrrec de Glòria Fontova, del TERMCAT, i Adrià López-Baucells, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

En el transcurs de l'acte el biòleg i divulgador científic Pere Renom pronunciarà la xerrada "Noms comuns, la manera més natural d'anomenar la natura".

També s'hi presentarà el nou Portal Vida, un espai creat pel TERMCAT per a la difusió i la compartició de coneixement a l'entorn de la terminologia de les ciències de la vida, a càrrec de Jordi Bover i M. Antònia Julià, del TERMCAT.

Els assistents a l’acte rebran un exemplar del pòster Ratpenats de Catalunya, obra de Toni Llobet, editat en ocasió d’aquesta presentació. En acabar l’acte s’oferirà un pica-pica.

Si hi voleu assistir, si us plau, empleneu aquest formulari.
 

image/jpg


Feed RSS de notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss