Tens ganes de passar un temps a un altre país de forma solidària i responsable?Vols conèixer món i endinsar-te en la realitat d'altres comunitats?Vols aportar treball voluntari a projectes socials que ho necessiten? Tens inquietuds socials i vols lluitar contra les desigualtats?Si és així, t'expliquem què és i on et pots adreçar per participar en un camp de treball o realitzar una ruta solidària.


Els camps de treball tenen l’objectiu de col.laborar en la realització d’un projecte social desenvolupat amb l’acció voluntària. És, per tant, un servei voluntari de cooperació.
Amb el treball en grup i la vida en comunitat es pretén donar resposta a situacions d’injustícia i desigualtat social que viuen altres països. Habitualment les persones que participen en un camp de treball tenen inquietuds socials i volen aportar els seu granet de sorra a un projecte d’intervenció social que comenci o que ja estigui en funcionament aportant hores de treball voluntari, a l’hora que coneixen altres realitats des de dins de la comunitat.
Depenent de l’entitat organitzadora es duen a terme durant tot l’any o en determinats períodes (3 mesos d'estiu, setmana santa, vacances de nadal..etc), també varien les hores de treball i els països de destinació. Habitualment l'organització d’acollida cobreix l'allotjament, la manutenció i una assegurança en cas d'accidents.
En cas de camps de treball formats per persones de diferents nacionalitats l’idioma vehicular és majoritàriament l’anglès, tot i que també són habituals el francès i l’alemany.
Per altra banda, una part essencial d’ un camp de treball és la formació. Sempre hi ha d'haver una fase prèvia de formació, essencial pels voluntaris/es. Aquesta té com a objectiu general reflexionar i sensibilitzar sobre la realitat política i socioeconòmica mundial i introduir en l’educació per la pau. A més, serveix per dotar de coneixement al participant sobre la situació social i política concreta del país on anirà. A més, el mateix camp és una experiència formativa única.
Veure vídeo on s’explica què és un camp de treball realizat per SCI-Catalunya:
(Classificació segons la COCAT, Coordinadora de Camps de treball de Catalunya)
En funció de la temàtica:
- ENVI: environmental (mediambiental)
- KIDS: Treball amb nens
- SOCI: social
- MANU: Treball manual
- RENO: renovació del patrimoni
- TEEN: Camps per a adolescents, 16 a 18 (no hi enviem participants)
- FEST: festivals
- ARCH: arqueològics
En funció de la durada:
- Camps de curt termini: duració de dos a tres setmanes
- MTV (mig termini): duració de 1 a 3 mesos.
- LTV (llarg termini): duració de 6 mesos.
- Els MTV i LTV permeten, lògicament, desenvolupar un voluntariat més intens, de més proximitat a la comunitat i l'ong d'acollida.
En funció de la destinació:
- Camps als països "occidentals": Aquells que es fan a Europa, Estats Units i Canadà; a Turquia, al Japó i Corea.
- Camps al Sud: Els diferenciem perquè tal vegada l'impacte de l'experiència pot ser més gran, la diferència entre cultures més marcada. És per això que des de Cocat es realitza una formació obligatòria per a tot/es aquell/es que hi participen. I també es marca una edat mínima de participació: 21 anys. Ara bé, els objectius i els tipus de camps són els mateixos. Els països inclosos són: els llatinoamericans, els africans i els asiàtics, llevat de Japó i Corea.
Les rutes o estades solidàries pretenen donar a conèixer la realitat social de diferents països, a més de visitar les organitzacions locals que hi treballen i que es dediquen al desenvolupament, als drets humans i a la justícia social. Aquestes rutes s’emmarquen dins del que seria el “turisme responsable”, una proposta d’abast internacional que qüestiona el turisme convencional, tenint en compte l’impacte que aquest suposa pels països més empobrits.
Així doncs, amb les rutes solidàries es vol fomentar que els viatges siguin una eina per beneficiar, no només la persona viatgera, si no també la comunitat visitada. Una manera de viatjar de forma compromesa, responsable, solidària i respectuosa amb el medi ambient.
SETEM i TARANNÀ - Rutes solidàries: pretenen contribuir a superar la incomprensió cultural i les desigualtats socials i obrir camins de solidaritat equitatius allunyats dels models paternalistes. En aquest sentit, les rutes solidàries intenten, en la mesura del possible, implicar les poblacions autòctones que generalment queden excloses del benefici que pot reportar l’activitat turística, contracten els seus serveis i fent servir les seves infraestructures.
COOPERACCIÓ - Estades solidàries:
Objectius:
- Conèixer una altra realitat convivint amb la gent del país.
- Veure com treballen i s'organitzen les ONG locals (contraparts) amb les quals Cooperacció desenvolupa projectes de cooperació.
- Intercanviar experiències professionals, formatives i humanes, tot establint relacions d'igualtat i respecte.
- Difondre la realitat del Sud en el Nord, per intentar transformar la realitat a casa nostra.
SETEM - Camps de solidaritat: consisteixen en un programa de formació sobre la realitat de desigualtat Nord-Sud i una experiència d'intercanvi, convivència i col•laboració durant els mesos de juliol, agost o setembre amb organitzacions locals en un país d’Amèrica Llatina, Àfrica o Àsia.
SERVEI CIVIL INTERNACIONAL – CAT - Camps de treball per la pau i la solidaritat internacional
ASSOCIACIÓ CATALANA PER LA PAU - Brigada de solidaritat: S'entenen com un compromís de caràcter voluntari, d’apropament als problemes que afecten als pobles del Sud, a les seves organitzacions socials i a les alternatives que aquestes duen a terme des d’una òptica realista i responsable amb les comunitats amb les que es conviu.