Aquests dies, representants de 200 països es troben a la ciutat sud-africana de Durban per aconseguir un nou acord sobre el clima que, entre altres, substitueixi l'actual Protocol de Kyoto (que imposa obligacions de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle als països desenvolupats i expira a finals del 2012).
Tot i això, ni els Estats Units (que mai l'ha signat) ni països emergents com Xina (que no se'ls contemplava l'any 1997 dins el protocol) no volen estar sotmesos a quotes marcades per la comunitat internacional, tot i que són responsables de més del 65% de les emissions de C02.
Quin és el paper de les ONGs?
A més dels representants dels governs del món, també hi assisteixen organitzacions internacionals i de la societat civil. I són moltes les ONGs que intenten influir en la cimera - fent de lobby des de dins i des de fora- i moltes les seves demandes. Tot i això, totes giren a l'entorn de la justícia ambiental i social - ja indissociables- i coincideixen també en veure el canvi climàtic com una de les majors amenaces per la humanitat i la natura. Un altre denominador comú entre ells és la necessitat d'arribar a acords resolutius, vinculants i amb caràcter d'urgència.
Greenpeace, Oxfam International i World Wildlife Foundation en són alguns exemples, i uns dels convocants de la manifestació que va tenir lloc el dissabte passat a la ciutat Durban per tal de visualitzar les reivindicacions de la societat civil.