
Coincidint amb la celebració del Tricentenari dels fets de 1714, la Federació d’Ateneus de Catalunya ha programat dues activitats que mostren una part de la història relacionada amb els ateneus i el 1714.
Les activitats que la Federació d’Ateneus de Catalunya ha organitzat en commemoració del Tricentenari 1714 – 2014 són una conferència i una ruta històrica.
L’objectiu de les activitats, que es complementen mútuament, és mostrar l’evolució de la societat civil catalana. Totes dues poden ser contractades per qualsevol tipus d’entitat i estaran disponibles fins el setembre del 2014.
La conferència
Va encaminada a explicar els fets i la història d’aquests 300 anys des del punt de vista de l’organització de la societat civil. D’aquesta manera s’introdueix el naixement dels ateneus i del món ateneístic i el que han representat en els darrers 200 anys de la seva fundació.
La conferència compta amb 6 historiadors procedents de diferents zones de Catalunya: Ramon Arnabat, Xavier Eritja, Xavier Ferré, Jordi Pisa, Jordi Soldevila i Quim Torra. Depenent de la població en què es faci la xerrada, s’hi desplaça un o un altre conferenciant.
La Ruta 1714
Consisteix en una visita guiada a Barcelona per conèixer els espais que van quedar marcats per la lluita del 1714: el nou Centre Cultural del Born i alguns ateneus de la ciutat, com l’Ateneu Barcelonès, el Reial Cercle Artístic o el Centre Sant Pere Apòstol.
Després d’una breu explicació sobre els orígens del moviment ateneístic a la ciutat de Barcelona, es convida els assistents a fer un salt enrere d’uns 300 anys. S’expliquen els elements necessaris per conèixer la vida i els espais de Barcelona i entreveure els orígens dels ateneus en els moviments socials i l’activitat cultural que es vivia a la ciutat emmurallada dels segles XVIII i XIX.
Una de les primeres entitat que ha participat de la conferència i la Ruta 1714 ha estat la Societat Cultural Hortonenca, de Sant Llorenç d’Hortons, a l’Alt Penedès.