totop

3interCat

Xarxa iWith.org










INFORMA'T :

iwith.org





Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies


Imatge principal a portada: 
Logotip COAMB
Autor: 
Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) considera que la reforma del sector elèctric aprovada pel Govern espanyol el passat mes de juliol dóna pas a un model energètic que desincentiva les inversions en renovables, perjudica l’usuari i obstaculitza l'autoconsum. A més, la redacció i negociació d’aquesta reforma s’està fent de forma poc transparent, segons el COAMB, que reclama que temes tan estratègics se sotmetin a debat públic amb la participació de tots els agents implicats i s’aprovin amb un consens parlamentari.

El COAMB considera que el model proposat prima les energies fòssils mitjançant pagaments per capacitat, incentius a la inversió i incentius a la disponibilitat, mentre que perpetua el dèficit de tarifa com un mal endèmic del nostre sistema elèctric. Alhora es rebaixen els peatges del terme energia i s’incrementen els peatges del terme potència (terme fix). Aquesta mesura va en contra totalment de les directives europees d’estalvi energètic i dels objectius de reducció per a l’any 2020. A més, en incrementar-se la part fixa de la factura, aquelles famílies més vulnerables tindran més dificultats per fer front a les factures d’electricitat i això incrementarà les situacions de pobresa energètica.

Des del COAMB es reclama una veritable reforma energètica que fomenti accions, tant des de la vessant de l'oferta com de la demanda, dirigides cap a una menor dependència energètica exterior, la disminució d'emissions derivades directament o indirecta de l'ús de l'energia, major estalvi i eficiència energètica i, en definitiva, cap a un escenari sostenible, que a més configuri un sistema on els usuaris d’energia en siguin actors actius. En aquest sentit, es defensa un model energètic basat en l’estalvi i l’eficiència energètica d’una banda, i en l’ús d’un mix energètic, de l’altra.

El COAMB resumeix les seves demandes en els següents punts:

1. El procés de reforma d’un sector tan estratègic com és l’energètic s’ha de fer de forma transparent i participativa. 2. Cal realitzar una auditoria de costos del sistema elèctric.

3. La reforma energètica ha de fer front als problemes greus del nostre sistema elèctric: importacions, model de conformació del preu actual de l’energia, costos extrapeninsulars, subhastes, ajuts al carbó o en la retribució de la distribució i del transport.

4. És necessari prioritzar la reducció en l’ús d’energia i les mesures d’eficiència energètica en comptes de situar la recaptació econòmica com a base de la política energètica.

5. S’ha d’apostar clarament per un sistema basat en les energies baixes en carboni

6. És bàsic promoure un sistema descentralitzat d’energia en el qual els usuaris tinguin un paper central i actiu.

7. S’ha de permetre l’autoconsum instantani i el balanç net sense peatge de suport.

8. L’usuari d’energia en situació de vulnerabilitat ha d’estar protegit, informat i assessorat en l’ús d’energia a la seva llar.

9. La reforma s’ha d’orientar cap a un model energètic a llarg termini de manera decisiva i en concordança amb les polítiques europees, definint una veritable política energètica.

10. És imprescindible informar, alfabetitzar i educar la població sobre temes energètics, incloent l’ús eficient de l’energia.

Podeu consultar el posicionament complet del COAMB en relació amb la reforma del sector elèctric.


Font: Xarxanet.org
Més sobre...: COAMB
05/12/2013
Últim a Notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss