El risc de pobresa es triplica en la població migrada extracomunitària


El risc de pobresa es triplica en la població migrada extracomunitària
Un estudi mostra com la xifra està molt per sobre de la població nascuda a l’Estat espanyol i de la provinent d’altres països de la Unió Europea.
Un 54,2% de les persones migrades procedents de països extracomunitaris està en risc de pobresa o exclusió a l’Estat espanyol, segons el darrer informe d'Indicadors Socials a Catalunya, INSOCAT elaborat per la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). L’estudi, que es basa en dades oficials i en l’indicador AROPE, mostra com aquesta xifra està molt per sobre tant de la població nascuda a l’Estat espanyol, la qual un 18,1% està en risc de pobresa com de la provinent d’altres països de la Unió Europea (19,5%).
El monogràfic publicat evidencia la vulnerabilitat que generen el procés migratori, la Llei d'estrangeria i certes polítiques públiques excloents i discriminatòries. L’informe apunta que "la pobresa és producte d'una suma de problemàtiques estructurals" i que "les persones a qui es condemna a una situació administrativa irregular ho estan també al treball submergit, a una major explotació laboral, a obstacles per accedir al sistema de protecció social o a l’exclusió residencial". La discriminació es manifesta de manera especialment crua en l'àmbit laboral.
I és que, malgrat la major disponibilitat laboral, la taxa d'atur de les persones migrades (20,7%) duplica la de les persones amb nacionalitat espanyola (9,5%). Pel que fa a la taxa de pobresa en el treball, el 39,7% dels empleats i empleades de països extracomunitaris són pobres malgrat tenir feina, davant el 9,7% de les persones nascudes a l'Estat espanyol i l'11,5% de les procedents d'altres països de la UE. Més de la meitat de la població nascuda fora de la UE guanya menys de 1.000 euros i al voltant d'un 30% cobra menys de 500 euros bruts al mes.
Pel que fa a les transferències socials, que en la població autòctona redueixen a la meitat el risc de pobresa (d'un 27,3% a un 14,3%), en el cas de les persones de països de fora de la UE pràcticament no tenen impacte i es passa d'un 50,5% a un 47,9%, de manera que s'amplia la bretxa de pobresa entre la població comunitària i l'extracomunitària. L'informe compta també amb aportacions qualitatives de professionals d'entitats d'ECAS que il·lustren amb situacions concretes les enormes dificultats amb què es troba el col·lectiu.Gairebé el 40% de les persones procedents de fora de la UE que treballen són pobres malgrat tenir feina. Quatre vegades més que en el cas de la població nascuda a l’Estat espanyol. #INSOCAT #Migracions pic.twitter.com/vWO3ja6Upw
— ECAS Acció Social (@ecasacciosocial) January 14, 2020