Pallapupas reclama la importància de la salut emocional, moltes vegades desatesa en el nostre sistema sanitari tot i les evidències que demostren el seu impacte en els resultats dels pacients.
En el marc del Dia Mundial de la Salut es llança una campanya de recollida de signatures que advoca per un canvi de cultura en el qual s’entengui que el riure i l’humor siguin un estàndard dins de el sistema de salut i així poder arribar a el màxim nombre possible de pacients, familiars i personal sanitari.
Barcelona, 7 d’abril de 2021.- Avui es celebra el Dia Mundial de la Salut, una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquesta ocasió, la campanya es centra en intentar crear un món més just i saludable, posant el focus en les desigualtats sanitàries. En el marc d’aquesta celebració, Pallapupas vol destacar les desigualtats que genera la manca d’equitat en l’accés a recursos sanitaris com són els pallassos professionals d’hospital, que han demostrat a través de diferents estudis seu impacte en la salut emocional i mental dels pacients, familiars i acompanyants, així com dels propis professionals sanitaris.
Per aquest motiu, Pallapupas llança una campanya de recollida de signatures a través de Change.org per reclamar que la cura emocional a través del riure i de l’humor siguin un estàndard dins del sistema de salut, per així poder arribar al màxim nombre possible de pacients, familiars i personal sanitari. “Les evidències demostren que els pallassos professionals d’hospital tenen un important impacte en la salut. No obstant això, en l’actualitat no tots els centres disposen d’ells. Això suposa una manca d’equitat i que hi hagi persones que no estiguin rebent la millor atenció possible “, explica Angie Rosales, fundadora i directora de Pallapupas.
En l’actualitat, Pallapupas és present a 14 centres hospitalaris de Catalunya. Això suposa tot just el 7% dels centres del territori, que contrasta amb la important demanda existent des dels mateixos centres hospitalaris, pacients i personal sanitari. Aquesta diferència és conseqüència de la necessitat de transformar el propi sistema sanitari, col·locant el pacient i la seva salut emocional en el centre. La visió de l’entitat és apostar per estar presents de manera integral i integrada en tots els hospitals com a servei essencial i d’aquesta manera poder atendre el màxim de pacients possibles.
Una mostra d’aquesta necessitat de canvi és que, malgrat els esforços realitzats, la pandèmia ha tingut un important impacte en l’activitat de Pallapupas. D’aquesta manera, l’any 2020 les xifres parlen de 36.559 impactes directes i 60.962 impactes indirectes. Això suposa una reducció respecte a les xifres de 2019 del 45,94% i del 44,22% respectivament. Això en definitiva són pacients que han deixat de tenir moments Pallapupas perquè és necessari un canvi de cultura i de valors en el sistema sanitari que tingui en compte la cura emocional a través de l’humor com a estàndard.
La pròpia OMS va definir la salut com un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties. “Tot i que aquesta definició no ha estat modificada des de 1948, la veritat és que la gran majoria dels sistemes sanitaris de tot el món han posat tots els seus esforços a combatre només una de les parts que condicionen aquesta definició, és a dir, es s’han centrat en la lluita contra les malalties. I sobretot en l’àmbit físic i en menor mesura en el mental, obviant en la majoria de les ocasions el component social “, subratlla Angie Rosales.
“La cura emocional s’ha de convertir en el centre de l’atenció sanitària. Són necessaris els protocols per treballar millor, però hem de ser capaços d’entendre que els pacients no han d’entrar en ells i que cada un té els seus propis condicionants que els fan diferents. En aquest sentit, l’humor ens ajudarà a humanitzar l’atenció sanitària “, va comentar Angie Rosales, que va recalcar també la necessitat d’establir una nova relació amb el pacient i saber escoltar el que li està succeint.
