El novembre de 2011, la 36a Conferència General de la UNESCO va proclamar el dia 13 de febrer com a Dia Mundial de la Ràdio, amb la intenció de "commemorar la contribució fonamental de la ràdio per garantir i fomentar la lliure circulació d'idees i la llibertat d'expressió que apuntalen les societats obertes i democràtiques".
El Centre UNESCO de Catalunya – Unescocat fa una crida a tots els mitjans de comunicació, especialment els radiofònics, perquè dilluns es facin ressò d'aquesta diada posant èmfasi en el valor de la ràdio com a eina per construir la cohesió social i promoure la democràcia participativa.
Els gran mitjans de comunicació, alguns més i d'altres menys, ofereixen espais a col·lectius i entitats sense afany de lucre per tal que puguin explicar els seus punts de vista, activitats, campanyes, etc. però no sempre és fàcil tenir-hi veu. En canvi, aquests col·lectius troben més suport a les ràdios comunitàries, ciutadanes i lliures o a les emissores posades en marxa per les mateixes entitats.
Aquest Dia Mundial de la Ràdio pot servir també per reivindicar aquestes ràdios petites, que funcionen gràcies a la voluntat de les persones i que dinamitzen les comunitats i barris, donant veu a persones que potser no troben espais a les ràdios més grans.
Aquí radica la importància d'aquest mitjà, que a més a més, durant els darrers anys ha trobat noves oportunitats de la mà d'Internet. La possibilitat d'emetre en línia i publicar podcast ha obert portes per poder gravar i emetre amb eines més senzilles i assequibles i amb menys inversió econòmica.
Si vols aprofundir en les ràdios lliures i comunitàries, aquí tens un parell d'enllaços que pots consultar: