
El pessebrisme català compleix 150 anys d’existència. L’any 1863 naixia l’Associació de Pessebristes de Barcelona, la primera entitat de Catalunya. Per celebrar aquesta fita, la Federació Catalana de Pessebristes, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ha organitzat diverses activitats relacionades amb aquesta tradició per diferents punts de la ciutat de Barcelona i altres localitats catalanes. Entre d’altres, destaca ‘Pessebres del món: Cultura, art, tradició’, una mostra de pessebres de diferents països dels cinc continents.
Aquesta exposició, que es podrà veure de l’1 de desembre fins al 3 de febrer a l’espai LaSeca2 (C/ La Seca, 2 – Barcelona), reuneix per primer cop pessebres d’una trentena de països d’Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia. Hi haurà també un espai dedicat a la figura d’Antoni Moliné, creador de la tècnica del diorama al 1912, ara fa cent anys.
El centenari de les diorames catalanes tindrà un impacte internacional. Una mostra d’aquesta tècnica es podrà veure a la seu de l’ajuntament de la ciutat alemanya de Colònia i a la Fira de Nadal d’Aubagne (França).
Per altra banda, Olot serà la capital del pessebrisme català i acollirà, de l’1 de desembre al 3 de gener, la Biennal del Pessebre Català, un esdeveniment organitzat per la Federació Catalana de Pessebristes que reuneix treballs d’agrupacions pessebristes del país. Aquest any coincidirà amb el vintè aniversari de la Mostra Internacional de Pessebres a Olot.