
Des de la Fundació PwC, la Obra Social la Caixa i l’Institut d’Innovació Social d’Esade, s’ha fet un estudi per tal d’analitzar de manera quantitativa i qualitativa el Tercer Sector d’Acció Social i proposar millores que garanteixin la seva sostenibilitat.
Segons l’estudi a partir del 2016 les ONGs del Tercer Sector Social es trobaran amb una situació social i econòmica complicada en la que hauran de reorganitzar-se i canviar la seva forma de finançament, per tal de sobreviure.
Es preveu que el finançament cap a les ONGs pot arribar a caure entre un 20 i un 33% en els cinc propers anys i que aquesta pèrdua de finançament econòmic coincidirà amb un 2016 on el nombre de persones en risc d’exclusió social arribarà al seu màxim exponent seguint els cicles de pobresa.
Les entitats han estat suportant fins ara els efectes de la crisis econòmica amb l’augment de la demanda dels serveis d’atenció social i la disminució considerable de les vies de finançament, tant públiques com privades.
Però arribat aquest punt, i tenint en compte les dades de l’estudi pels propers 5 anys, és absolutament necessari per tal de garantir la viabilitat dels projectes, que neixin noves formes de treball en xarxa i col·laboracions, així com que es puguin nodrir de recursos propis per tal de garantir la quantitat i qualitat de les mateixes.