
El Centre d'Acollida i Serveis Socials gironí ha vist augmentar considerablement el nombre d'usuaris i conseqüentment els recursos necessaris. La Diputació i l'Ajuntament de Girona han augmentat el pressupost que s'hi destina.
Una part de les activitats que es realitzen al Centre d'Acollida i Serveis Socials La Sopa de Girona no serien possibles sense la col·laboració desinteressada de desenes de voluntaris i voluntàries. Tretze d'aquests són estudiants de la Universitat de Girona (UdG) i formen part d'un projecte social impulsat des de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament d'aquesta universitat. L'objectiu del projecte és millorar la salut física i mental dels usuaris de La Sopa.
"Aprenen a ser tolerants, a respectar a les altres persones, a adoptar el seu punt de vista... són tota una sèrie de valors que per a nosaltres formen part de la formació integral que ha de rebre un universitari", explica Sílvia Lloveras i apunta que tot això és possible gràcies a una metodologia que "està molt de moda": l'aprenentatge servei (APS).
La Sopa atén les persones que viuen en situacions de pobresa extrema a la demarcació. Segons ha apuntat en diverses ocasions l'actual alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el centre d'acollida és una "peça fonamental de les polítiques socials" de la ciutat i la demarcació.
La necessitat d'un augment pressupostari
El juliol de l'any passat, la Diputació de Girona es va veure obligada a augmentar el pressupost per a La Sopa. En total preveia destinar-hi 150.000 euros, 40.000 més que els que s'hi havia dedicat l'any anterior. "Cal ser més sensibles a les dificultats que pateix cada vegada més gent", assenyalava Jaume Torramadé, aleshores president de la institució gironina.
L'Ajuntament de Girona també va augmentar el pressupost destinat al centre. En aquest cas hi van dedicar 120.000 euros més i, a final d'any, es va haver de cobrir el dèficit generat amb l'obertura de La Sopa durant l'estiu (200.000 euros) amb diners del fons de contingència del consistori.