Imatge principal a portada:

Resum:
Sabies que, fent una paradeta de roses per Sant Jordi amb la teva entitat o associació, podríeu estar fomentant una producció socialment injusta i sense respectar el medi ambient? Descobreix l’impacte social i ambiental de la venda de roses i com aconseguir flors responsables!
Autor:
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Efectes negatius es diferents àmbits i països
Alguns exemples d'aquest impacte són:
- Salut: a Colòmbia les flors són el cultiu més tractat amb agroquímics (plaguicides i fertilitzants sintètics). Una cinquena part dels productes que es fan servir estan prohibits a Europa. Cada dia, de mitjana, cinc treballadores s’intoxiquen.
- Medi ambient: a l’Equador la desinfecció del sòl amb substàncies com el bromur de metil i les filtracions dels agroquímics contaminen no només els terrenys destinats al cultiu de flors, sinó els sòls propers a les plantacions.
- Laboral: a Kenya la floricultura paga salaris inferiors a 1 dòlar US al dia per jornades d’entre 8 i 12 hores.
- Impacte global: és absurd importar roses, ja que poden créixer a casa nostra i el seu transport des de països llunyans causa un gran impacte ambiental. A més, concentra els beneficis en mans de poques grans empreses distribuïdores.
Què podem fer?
Lluitar contra tots aquests problemes globals potser no està a les nostres mans, però almenys podem evitar que la nostra paradeta contribueixi a fer-los més grans:
- Busquem flors locals, produïdes el més a prop possible. Pregunteu al vostre proveïdor, segur que us pot ajudar!
- I si plantem el nostre propi roser? Podem plantar-lo ara i, a banda de fer més bonic el pati, el jardí o el balcó de la nostra seu, ens assegurarem en el futur un Sant Jordi 100% “quilòmetre zero”.